
Share This
Cateva sfaturi pentru cumparaturi sigure
1. Daca nu cunoasteti comerciantul (nu ati cumparat, dumneavostra sau prietenii dumneavoastra, de la acest comerciant), faceti o mica “cercetare”. O idee buna este sa cautati eventualele impresii despre interactiunea altor cumparatori cu comerciantul respectiv, pe forumuri si pe internet, in general.
2. Veti gasi pe site-ul comerciantului mai multe date pe care este bine sa le cititi cu mare atentie:
- informatii complete despre vanzator (date de identificare, adresa, numere de telefon)
- termenele si taxele de livrare
- modalitatile de plata acceptate
- conditiile de retur
- politica de confidentialitate
3. Cautati pe site-ul comerciantului indicatia privind procesatorul platilor prin card. Vedeti daca este un procesator consacrat, cu o buna reputatie, si care sunt modalitatile de rezolvare a eventualelor probleme care ar putea aparea in legatura cu plata.
4. Pentru a avea o modalitate de autentificare pentru cumparaturile online (si singura, de altfel), inrolati-va cardul in sistemul 3DSecure (asta se rezolva cu banca emitenta a cardului).
5. Este de dorit ca, inainte de a face comanda si plata, sa verificati daca produsul dorit este pe stoc, lucru care se realizeaza prin telefon, e-mail sau diverse solutii de mesagerie instantanee implementate pe site-ul comerciantului.
6. Aveti grija de datele cardului. E o idee foarte proasta sa va notati PIN-ul si/sau parola 3DSecure pe card sau in imediata apropiere a locului unde va tineti cardul. Fiti atenti la tentativele de phising si nu lasati in apropierea bancomatelor extrasele sau chitantele eliberate dupa operatiuni. Este posibil ca datele de pe aceste documente sa fie folosite impotriva dumneavoastra.
7. Pana la momentul in care produsul cumparat ajunge la dumneavoastra in conditii bune si sunteti multumit de el, este indicat sa pastrati toata “corespondenta” cu comerciantul referitoare la comanda respectiva (numarul si data comenzii, confirmarea de stoc, alte informatii). Pentru persoanele mai scrupuloase exista, bineinteles, si optiunea “PrintScreen” (utila in situatia in care comerciantul opereaza modificari pe site intre momentul comenzii si cel al livrarii produselor catre dumneavoastra).
8. La livrarea produsului, verificati cu atentie daca ati primit exact ce ati comandat (model, marime, parametri tehnici, culoare, cantitate etc.). Conform legislatiei in vigoare aveti dreptul sa-l returnati timp de 10 zile.
9. Daca nu ati mai facut anterior tranzactii online cu cardul respectiv, este bine sa verificati daca acesta poate fi folosit pe internet.
10. Nu uitati sa aveti cardul alimentat cu o suma care sa acopere valoarea cumparaturilor pe care intentionati sa le faceti (valabil pentru cardurile de debit).